Viron kauniit kartanot

Vilauksen menneiden aikojen loistosta voi löytää Viron kartanoista. Virossa on yli 1000 linnaa ja kartanoa ja niistä noin 100 on aktiivisessa käytössä, esimerkiksi taidekeskuksina, kartanohotelleina ja ravintoloina. Olemme poimineet sinulle muutamia Viron kiinnostavimpia ja kauneimpia kartanoita.

Historiallinen ja elegantti 1500-luvulta peräisin oleva Vihulan kartano sijaitsee kauniilla Lahemaan kansallispuiston alueella. Vihulan kartano koostuu kahdesta päärakennuksesta ja 25 pienemmästä rakennuksesta. Tämä luonnonkauniilla alueella sijaitseva kartano on Baltian ensimmäinen kartanokylpylä, joka tarjoaa tarjoaa täydellisen pakopaikan kiireisestä kaupunkielämästä. Alue on avoinna sekä Vihulan kartanon vieraille että muillekin kiinnostuneille, jotka haluavat nauttia kävelyretkestä ja kahvikupillisesta romanttisessa kartanoympäristössä. Vihulan kartano sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Tallinnasta. Itämeren rannalle on vain noin 4 kilometriä. Ikaalisten Matkatoimiston kautta voit helposti varata kartanoloman Vihulaan!

Sagadissa sinua tervehtii komea 1700-luvulta peräisin oleva marjapuuronpunainen päärakennus, barokkityylinen porttitorni sekä keskusaukiota säännöllisenä muodostelmana ympäröivät sivurakennukset ja valkeat kaariholvit. Vanhat aitat, tallit, navetat ja muut pihan rakennukset toimivat nykyään muissa tehtävissä, kuten esimerkiksi luontokouluna, metsämuseona, hotellina ja ravintolana. Sagadin kartanon nykyinen omistaja on Viron Metsähallitus ja rakkaus metsään ja luontoon näkyykin kartanon alueella ja sen toiminnassa. Sagadin kartano sijaitsee vain noin 90 kilometrin päässä Tallinnasta Lahemaan kansallispuistossa.

Palmse on Viron ensimmäinen täysin kunnostettu kartanokokonaisuus. Kartanon alueella on myös upea puistoalue ja puutarha. Kartanon alueella voit tutustua esimerkiksi näyttelyihin, palmutaloon, viinikellariin, romanttiseen kahvilaan ja Palmse Kõrts -kievariin, jossa voit nauttia entisaikojen virolaisia perinneruokia. Kartanon alueella järjestetään myös konsertteja ja ulkoilmaesityksiä. Palmse sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Tallinnasta Lahemaan kansallispuiston alueella.

Mooste on ainutlaatuinen kartanokokonaisuus järven rannalla, jossa on säilynyt peräti 17 rakennusta. Kartanon päärakennuksessa toimii koulu ja kartanon alueen piharakennuksista löytyy mm. restauroijien paja, Sirelin tilan villapaja, taidekeskus ja jopa 500-paikkainen konserttisali. Lisäksi vanhan viinatehtaan toiseen kerrokseen on remontoitu vierastalo. Kartano sijaitsee Moosten järven rannalla, jossa on hiekkaranta pukukoppeineen, lisäksi järven ympäri kiertää vaellusreitti. Tarttosta on matkaa Moosten kartanoon vähän yli 40 kilometriä.

Muhun saarelle sijaitsevaa Pädasten kartanoa nimitetään Viron parhaimmaksi kartanohotelliksi. Tämän viiden tähden kartanohotellin ravintola Alexander on äänestetty Viron parhaaksi ravintolaksi useana vuonna, ja herkullisen ruoan lisäksi ravintolassa voi nauttia upeista maisemista. Kartanohotellissa on myös kylpylä. Pädasten kartanon historia ulottuu aina 1500-luvulle, jolloin Pädastessa oli puisen herraskartanon ja sivurakennusten lisäksi myös hedelmätarha. Pädasten kartanon mailla vierailija pääsee nauttimaan rauhasta ja Muhun kauniista saaristolaismaisemasta. Muhuun päästäkseen Tallinnasta tulee ajaa noin 135 kilometriä Virtsun satamaan, josta on Muhun saarelle noin puolen tunnin lauttamatka.

Kaunis jugend-tyylinen kartano Ammende Villa sijaitsee Pärnun ranta-alueella ja on kiistatta yksi Pärnun kauneimmista rakennuksista. Kartano on valmistunut vuonna 1905 ja avattu hotellina ja ravintolana vuonna 1999. Kartanon hotellissa on 18 huonetta, jotka sijaitsevat kahdessa rakennuksessa: päärakennuksessa on 13 huonetta, ja loput sijaitsevat puutarhurin talossa. Kartanoa ympäröivät arvokkaat puistot ja lehmuspuistotiet. Ikaalisten Matkatoimiston kautta voit helposti varata Ammenden kartanoloman!

Valkoinen Kirnan kartano on rakennettu 1700-luvun loppupuolella. Kirnan kartano sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Tallinnasta Tartton suuntaan. Kirnan kartanon puistossa kerrotaan olevan voimakkaita magneettisesti poikkeavia alueita, joiden positiivisesti latautuneen energian kerrotaan edesauttavan esimerkiksi paranemista. Kartanon alueen puistossa onkin useita penkkejä, joille voi istahtaa nauttimaan tästä energiasta. Kartanon päärakennuksessa toimii Kirnan kartanon kahvila.

Kolgan kartano oli aikoinaan Viron suurin kartano 50 000 hehtaarin maineen ja sivukartanoineen, nykyään kartano on pahoin rapistunut, mutta edelleen vaikuttava. Sen historia alkaa jo 1200-luvulta, jolloin munkkiluostariin kuulunut kartano perustettiin. Kartanorakennuksia voi tarkastella vapaasti ulkoapäin, mutta sisään pääsee vain oppaan kanssa. Kolgan kartano sijaitsee pohjois-Virossa, Lahemaan kansallispuistossa noin 57 kilometrin päässä Tallinnasta.

Kaunis Sakun kartano on Viron klassistisen arkkitehtuurin helmiä. Kartanon on suunnitellut Carlo Ross, yksi aikansa kuuluisimpia arkkitehtejä. Kartanossa on nykyään hotelli, ravintola, seminaaritiloja sekä ÕlleSPA (olutkylpylä). Kartanossa järjestetään myös konsertteja ja erilaisia esityksiä. Sakun kartano sijaitsee vain noin 17 kilometrin päässä Tallinnasta.

Katso kohteet kartalla:

Tutustu muihin Viron vinkkeihimme

Viron luonto on hyvin monimuotoista - pitkiä rannikkoja, ikimetsiä, vesiputouksia, salaperäisiä soita ja rämeitä sekä maalauksellisia järviä. Puolet Viron pinta-alasta on metsää, joten luonto ei koskaan ole kaukana! Olemme poimineet sinulle parhaat tärpit luontomatkailuun Virossa.

Lue lisää

Tutustu Viron matkoihimme, saatavilla myös omalla autolla!

Baltian hotellimatkojemme valikoima on laaja. Meiltä saat Tallinnan, Riikan, Pärnun ja monen muun kohteen kaupunkilomat parhaaseen hintaan. Kuljetukset hotellimatkoille ovat monilta reiteiltä Suomessa.

Lue lisää

Omalla autolla Baltiaan! Tutustu meidän reittiehdotelmiimme tai räätälöi oma unelmien Road Trip -matkasi.

Lue lisää