Upeat joulutorit ja kaupungit Tonavan rannalla

Joulukuussa 2017 aamumme alkoi lennolla Helsingistä Wieniin. Lento sattui olemaan 6.12., jolloin juhlittiin 100-vuotiasta Suomea ja näinpä juhlan kunniaksi Finnair tarjosi kaikille matkustajille kuohuviiniä. Mikä sen mukavampi tapa aloittaa lomaa! Wienissä meitä vastassa oli suomenkielinen opas. Pakkasimme laukut bussiin ja suuntasimme oppaan johdolla Bratislavaan. Noin tunnin ajomatkalla kuulimme jo kaupungista sekä muuta mielenkiintoista tietoa. Bratislavaan saavuttuamme teimme vielä lyhyen kierroksen bussilla, jonka aikana näimme osan kaupungin nähtävyyksistä. Bussikierroksen jälkeen veimme laukut hotellille ja jatkoimme kierrosta oppaan johdolla jalan suuntana Bratislavan Vanhakaupunki. Hotellimme Austria Trend Hotel Bratislava oli loistavalla paikalla lyhyen kävelymatkan päässä Vanhasta kaupungista.

Vanhassakaupungissa tutuiksi tulivat sen tärkeimmät nähtävyydet, jonka lisäksi näimme viehättävät joulutorit. Pidimme lyhyen tauon joulutorilla, joka oli tervetullut aikaisin alkaneen aamun takia. Viileä ilma houkutti maistamaan ensimmäiset lämpimät glüchweinit ja taisi joku napata torikojusta myös lämmittävän pipon. Vanhankaupungin alue oli viehättävä ja joulutorit tunnelmallisia. Joulutoreilta löytyi kotiinviemisiksi joulukoristeita ja tunnelmasta pystyi nauttimaan lämpimien juomien parissa sekä pientä purtavaa nauttien.

Ostoksille pääsi niin Vanhassakaupungissa kuin hotellin lähellä menevällä kadulla (Obchodná), jossa oli useampia liikkeitä. Bratislavasta löytyisi myös ostoskeskuksia, mutta ne jätimme suosiolla tällä kertaa, kun keskityimme mieluummin Vanhankaupungin tunnelmaan ja joulutoreihin. Ravintoloita löytyi myös helposti joka kulmalta. Hotellin lähellä poikkesimme Bratislava Flagship -ravintolassa, jonka opas oli maininnut kierroksemme aikana. Ravintolan sisäänkäynti näytti kuin olisi astunut kirkkoon sisälle, mutta sisältä löytyi isot ravintolan tilat ja paikallista ruokaa ja juomaa.

Toisen matkapäivän käytimme kiertelemällä Bratislavassa omatoimisesti. Kiipesimme Bratislavan linnalle, josta avautui upea näkymä Tonavajoelle. Linnalta löytyi myös muutama jouluinen koju ja sisäpihalla oli seimiasetelma sekä muutamia eläimiä. Illan hämärtyessä syttyivät Vanhankaupungin jouluvalot loistamaan ja tunnelma sen kuin parani.

Matkaohjelmasta poiketen päätimme suunnata jo päivää aiemmin Wieniin kuin muu ryhmä. Näin ehdimme tutustumaan kaupunkiin vielä hieman enemmän. Bratislavasta Wieniin pääsee niin junalla, bussilla kuin laivalla. Me otimme tällä kertaa junan, jolla pääsi noin tunnissa vaihtamaan pääkaupungista toiseen. Vuodelle 2018 joulutorimatkaa on muutettu niin, että koko ryhmä on yhden yön Wienissä ja tämän jälkeen Bratislavassa, jolloin kaikilla on mahdollisuus viettää Wienissä hieman enemmän aikaa ja tutustua sen moniin joulutoreihin.

Joulutoreja Wienissä on lukemattomia ja jokaisella (ainakin niillä, missä me poikkesimme) on omat joulumukit, joista he myyvät juomia. Voikin kuvitella, mikä keräilykohde on eri toreilta poimia matkaan joulumukit. 🙂 Joulutoreja löytyy (muutamia luetellakseni) mm. Karlskirchen edestä, Maria-Theresien-Platzilta, Schönbrunnin linnalta ja Stephansdomin ympäriltä. Kenties suurin ja kuuluisin joulutoreista on Raatihuoneen edessä (Rathausplatz). Päivälläkin toreilla on mukava kierrellä ihastelemassa kojuja ja vaikka lounaalla, mutta tunnelma on ehdottomasti parhaimmillaan illan pimettyä, kun hyväntuuliset ihmiset kiertelevät kauniisti valaistuilla toreilla ja tapaavat ystäviään. Tungokseen on toki syytä varautua. 🙂

Itse suuntasimme illalla Praterin alueelle eli Wienin huvipuistoon, joka on yksi monista tunnetuista nähtävyyksistä kaupungissa. Praterin tunnetuin laite ja yksi Wienin symboleista on Riesenrad eli maailmanpyörä, joka on rakennettu jo vuonna 1897. Kierroksen aikana ehti mukavasti ihastelemaan kaupungin valoja. Myös Praterin alueella oli muutama joulukoju sekä myynnissä perinteistä glüchweinia ja punssia. Innokkaimmille huvipuistokävijöille oli auki myös osa huvipuiston laitteista.

Matkan viimeisenä päivänä liityimme taas muun ryhmän mukaan ja tutustuimme oppaan johdolla Wieniin. Aloitimme kierroksen Hunderwasserhausilta, joka on todella persoonallinen asuinkerrostalo. Tästä jatkoimme kierrosta bussilla, jotta saimme paremman käsityksen Wienistä ja sen koosta. Lopuksi suuntasimme vielä yhdessä oppaan kanssa kävellen lounaalle. Lounaaksi oli, mitäpä muutakaan, wieninleikettä. Ennen kotimatkaa jäi vielä aikaa kierrellä omatoimisesti kaupungilla, vierailla muutamalla joulutorilla ja tehdä viimeiset tuliaisostokset.

Molemmat kaupungit ovat mielenkiintoisia ja kauniita paikkoja vierailla. Joulunaikaan tunnelmalliset joulutorit lisäävät kaupunkien viehätystä. Kylmäkään sää ei haitannut ulkona kiertelyä, kun välillä nautti lämmikkeeksi juoman joulutorilla. Lämmin suositus joulutorimatkalle Bratislavaan ja Wieniin!