Näe ja koe matkalla

Ylläksen latuverkosto

Ylläs on hiihtäjän paratiisi, sillä tunturin kupeesta löytyy Suomen laajin latuverkosto. Latujen varrella palvelevat myös monet erämaakahvilat ja laavut, joilla hiihtoretkellä on mukava hetken huilata. Latuja on yhteensä 330 km, joista valaistua latua 38 km. Kaikki ladut soveltuvat luisteluhiihtoon ja perinteiseen hiihtoon. Myös koiraladut löytyvät kyläkeskusten läheisyydestä.

Ylläksen laskettelurinteet

Ylläksen laskettelurinteet ovat monipuoliset. Yhteensä rinnekilometrejä löytyy enemmän kuin mistään muusta Suomen laskettelukeskuksesta. Lasten omat hiihtomaat Pomppurinne, Seikkailumetsä, Formulamäki, Tenava- ja perherinteet sekä Koulurinteet takaavat koko perheen viihtymisen Ylläksen rinteissä. Kun taitoa on karttunut tarpeeksi, voivat nuoremmat ja miksei vanhemmatkin siirtyä vaikkapa Parkille tai Streetille, joita Ylläkseltä löytyy useampia. Alppimaista tunnelmaa saat kokeilemalla Suomen pisimpiä rinteitä, kolme kilometriä pitkiä Jättipitkää ja Ylipitkää.

Ylläksen maisematie

Mikäli jonain päivänä haluat lähteä pienelle ajeluretkelle, käännä nokka kohti Yllästä. Nimensä mukaisesti Maisematie tarjoaa huikaisevan komeita näkymiä. Maisematie kulkee Yllästunturin länsipuolella, puurajan korkeudella. Tie nousee lähes 400 metrin korkeuteen. Katseltavaa riittää niin päivänvalossa kuin myös illan pimeydessä. Perinteistä tievalaistusta ei ole käytetty, vaan Lapin luontoa tuodaan tyylikkäästi esille valaisemalla yksityiskohtia, kuten suuria puita ja rakkarinteitä.

Äkäslompolon ja Ylläsjärven kylien välillä kulkeva Maisematie valmistui syksyllä 2006.

Karilan navettagalleria

Karilan navettagalleria sijaitsee kansallispuiston kupeessa, osoitteessa Karilantie 31. Navettagallerian tunnelmallisesta miljööstä löydät haltijoita ja maahisia tarinoineen. Tilassa on esillä veistoksia sekä huovutusteoksia ja myös paikallisia käsitöitä. Ympäristössä Art Äkäslompolon ympäristötaideteoksia. Galleriassa toimii kahvila, jonka tuotteissa käytetään paikallisia raaka-aineita. Sesonkiaikaan kahvilassa on päivittäin myös ruokailumahdollisuus.

Pirunkurun ponnistus

Retkeilyreitti vie upealle Pirunkurulle. Harmaista rakkakivistä koostuva kuru haastaa kiipeäjän. Karu ja upea luonto palkitsevat kuitenkin ponnistuksen ja perillä odottaa Kesänkitunturin huipun näköalat. Matka jatkuu Tahkokurun kodalle, jossa voi pitää taukoa ennen kotimatkaa. 8 kilometrin vaellusreitillä on sopivasti korkeuseroa ja sen suurin haaste on Pirunkurun nousu.

Jounin kauppa

Äkäslompolossa sijaitseva Jounin kauppa on yksi Ylläksen peruskivistä, onhan se palvellut asiakkaita jo 1950 -luvulta asti. Suurempaa näkyvyyttä kauppa on saanut viime vuosina nykyisen kauppiaan Sampo Kaulasen aikana. Kaulanen ja hänen vaimonsa Minttu Kaulanen ovat tunnettuja kasvoja eri medioista, sekä merkittäviä somevaikuttajia.